Discogs heeft niet alleen de manier veranderd waarop records worden gekocht en verkocht, het heeft ook de manier veranderd waarop veel mensen over muziek denken. De site werd 17 jaar geleden gelanceerd en bevat nu meer dan 8 miljoen releases, waardoor het een ongeëvenaarde en onschatbare bron van informatie is. Het is waarschijnlijk ’s werelds grootste tweedehands muziekmarktplaats, met bijna 8 miljoen vinyl-verkopen alleen al in 2017.

We laten de 10 duurste elektronische platen zien. Het betreft hier alleen 12 inch EP’s en dus geen albums. De data is afkomstig van Discogs en er is gekeken naar het hoogste bedrag dat er ooit voor is betaald.

 

10: Nasenbluten ‎– 500 / 600 / 1200 EP

€ 381

Hardcore breaks is niet naar ieders smaak, toch zijn er mensen die graag diep in de buidel tasten voor dit genre. Deze harde release uit Newcastle, Australië is een cultfavoriet onder fans van deze harder dan hard act. Er bestaan slechts 102 kopieën van dit exemplaar. Track B3 ‘We’ve Got The Balls’ begint met een intro die een opname is van Sydney DJ Nick Fish, afkomstig van een bericht dat hij op het antwoordapparaat van een label achter liet, gevolgd door een Metallica sample. Obscuur.

Nasenbluten

9: Moodymann ‎– Deleted Rehearsals / Analog:Live

€435

Alle releases van Moodymann zijn verzamelbaar, maar waarschijnlijk niet meer dan deze release uit 2000 uitgebracht op paars vinyl. Sommige exemplaren werden verspreid tijdens de live shows van Moodymann en er zijn er maar een paar bekend die in omloop zijn. De zeldzaamheid van de plaat is een schande, want de droomachtige sfeer van Shattered Dreams verdient meer dan een voetnoot in de carrière van Kenny Dixon Jr.

Moodyman Deleted Rehearsals

8: Le Melange’ Inc. Featuring China  ‎– Tortured Journey

€446

Deze acid house track is geproduceerd door cult-producer Marcus Mixx uit Chicago, een kunstenaar wiens platen steeds aantrekkelijker zijn geworden op de tweedehandsmarkt. Tortured Journey was de enige release op Precision Records, een label dat blijkbaar deze plaat op vinyl zou hebben geperst zonder toestemming van de artiest.

Le Melange' Inc. Featuring China ‎– Tortured Journey

7: LFO – LFO

€529

Technoklassieker van LFO. De normale versie is redelijk betaalbaar. WIl je een uiterst zeldzame acetateversie zul je diep in de buidel moeten tasten. Deze acetate bezit een mysterieuze b-kant.

6: Dj Lewi – After Hours

€600

After Hours van Dj Lewi is de duurste Junge plaat ooit gekocht op Discogs. Jungle was een populaire muziekstroming in de jaren 90 in de UK. Van deze whitelabel zijn maar een paar kopieën en iemand had er €600 euro voor over. Volgens een gebruiker van Discogs die contact had met DJ Lewi, is hij opzoek naar de originele DAT tapes om deze Jungle klassieker opnieuw uit te brengen op vinyl. Tot op heden zijn deze tapes niet gevonden..

DJ Lewi After Hours

5: Mister Fingers – Mystery of Love

€600

Oudste plaat uit deze lijst en uitgebracht in eigen beheer door Larry Heard in 1985 op zijn eigen Alleviated Records. Een Chicago classic die later is uitgebracht op DJ International. Die verkochten maar liefst 30.000 kopieën van deze track! Naar verluid kreeg Larry Heard  geen royalty’s voor deze plaat buiten een voorschot. Door dit akkefietje ging Larry naar Trax records, maar ook daar kreeg hij later gedonder met royalty’s, net zoals meerdere artiesten die hadden getekend bij dat label. Deze eerste persing in eigen beheer is dus veel geld waard.

mr fingers mystery of love

4: Pachanga Boys – Girlcatcher

€600

Pachanga Boys is een duo gevormd in 2009 door voormalig medewerker van kompakt records Aksel Schaufler en Rebolledo een producer uit Mexico. In 2011 brachten ze een gelimiteerde paarse plaat uit genaamd ‘Girlcatcher’ met een oplage van 300 stuks. De B-Kant van deze plaat werd een underground hit. In 2012 brachten de mannen nog een zéér gelimiteerde oplage van 36 stuks uit van deze plaat met bijbehorende schoenen die nu te koop staat voor een schamele €1200.

Pachanga boys shoes

Pachanga boys - girlcatcher

 

3: Jeremy – Semi Structured Life

€700

Zeldzame whitelabel gelimiteerd tot 100 kopieën. Jeremy is een alias van Jean F. Cochios  ook bekend als Timewriter. Hij maakt veel atmosferische deephouse en dub techo. Overigens zijn veel van Cochios platen verzamelobjecten geworden, zeker op zijn eigen label Driftwood waar deze whitelabel ook op gereleased is.

Jeremy Semi Structured Life

2: Clarence – Hyperspace Sound Lab

€718

De allereerste plaat van James Stinston die plotseling overleed in 2002. Hij was lid van Drexciya een Electro-techno band die een grote rol hebben gespeeld in het ontstaan van Detroit techno. Zo was hij ook onderdeel van Underground Resistance die muziek en politiek combineerde. Deze eerste persing levert veel geld op, maar is gelukkig opnieuw geperst in 2015 door het Nederlandse Clone. ‘Hyperspace Sound Lab’

Clarence Hyperspace Sound Lab

1: Underground Resistance (UR) – Z Record

€1200

Z Record is waarschijnlijk de meest begeerde plaat van Detroit techno. Het was bedoeld om gespeeld te worden door Underground Resistance-leden, zoals vermeld met een opmerking op het label: “For UR DJ Assault Use Only.” Het album kwam zonder tracklist en de meeste muziek is nog steeds van mysterieuze en onbekende oorsprong. Slechts één nummer, ‘Soul Power’, is geïdentificeerd als een track van Mike Banks onder zijn 038-alias. Van de andere nummers zijn er een paar op UR-gerelateerde mix-cd’s opgedoken.

UR Z record

 

 

Ongetwijfeld is deze lijst niet helemaal compleet of zijn er al weer hogere bedragen betaald voor bepaalde platen. Overigens is bijna €1200 nog een peulenschil vergeleken met €25.000 euro die betaald werd voor het ‘Black Album’ van Prince. Mocht je deze zeldzame promo trouwens willen bezitten moet je nu een kleine €35.000 euro neerleggen.

 

Wat is de duurste plaat die jij ooit hebt gekocht? Laat het weten in de comments!