Er zijn ontelbaar veel nummers uitgebracht sinds de geboorte van elektronische muziek. Van slechte rip-offs tot legendarische nummers. Zelf zo legendarisch dat ze uitgroeide tot iconen van de dance muziek. Omdat we niet alle classics in een keer kunnen behandelen beginnen we deze serie met 10 absolute House en Techno Classics die iedere liefhebber moet kennen!

 

Phuture – Acid Tracks (1987)

Phuture is een groep van producers uit Chicago die in 1985 is gevormd. De Track die eigenlijk ‘In Your Mind’ heette is uit puur toeval ontstaan. Toen DJ Pierre, een van de oprichters van Phuture, merkte dat je met de Roland TB-303 nogal aparte geluiden kon creëren door de synthesizer compleet te vervormen. Hiermee ontstond de basis van ‘Acid Tracks’. De plaat werd opgepikt door Ron Hardy, die veel draaide in danceclub Music Box in Chicago. Op de naamloze tape die hij had ontvangen schreef hij zelf ‘Acid Tracks’. Acid was een verwijzing naar LSD dat op dat moment een populair drug was in de housescene.

Omdat Ron Hardy deze track zo vaak draaide stond hij ook bekend als ‘Ron Hardy’s Acid Track’. Deze naam bleef zo hangen dat ervoor werd gekozen om deze plaat ‘Acid Tracks’ te noemen in plaats van ‘In Your Mind’.

Het onmiskenbare geluid van de TB-303 kom je nog steeds tegen in producties van vandaag, maar met Acid Tracks werd de basis gelegd. Alhoewel er critici zijn die zeggen dan ‘Acid Tracks’ niet de eerste track was met deze raar vervormde baslijn, wordt het door de meeste gezien als de eerste en meest invloedrijke.

 

 

Lil Louis – French Kiss (1989)

We blijven nog even in Chicago waar in 1989 ‘French Kiss’ wordt gereleased van Lil Louis. Deze track deed nogal wat stof opwaaien. Het begint als een vrij normale house track die opgebouwd is uit slechts één noot, die vervolgens afzwakt naar een complete stilstand in het midden van de track. Daarna begint het gekreun en geschreeuw waarna de track weer opbouwt naar een hoogtepunt.

Door deze luide seksueel getinte vocalen boycotte de BBC de track volledig. Dit had een omgekeerd effect en ‘French Kiss’ belandde op een nummer twee positie in Engeland. In Nederland werd het ook een hit en belande het zelfs op een nummer één positie voor twee weken. Het was een van de eerste housetracks die zowel in de club als op de radio een succes was. Dit commerciële succes werd echter nooit meer overtroffen door Lil Louis, die tegenwoordig aan zijn linkerkant doof is.

 

 

Age of Love – Age of Love (1990)

Alhoewel deze track misschien meer naar Trance leunt is het ongetwijfeld een echte klassieker onder de dance tracks. ‘Age of Love’ wordt gezien als een van de eerste trance platen ooit uitgebracht. Age of Love bestaat uit Bruno Sanchioni en Giuseppe Chierchia  en is de enige plaat die dit duo ooit uitbracht. Het originele nummer dat uitgebracht werd in 1990 was een kleine clubhit. Maar het grote succes kwam pas in 1992 toen het Duitse duo Jam & Spoon kwamen met de ‘Watch Out for Stella’ remix. Het is een van de nummers waarbij je precies herinnerd waar je was op het moment dat je hem voor ’t eerst hoort. Trance, zoals Trance bedoelt is.

Het nummer wordt zo nu en dan weer eens geremixed door een andere artiest. De laatste mix uit 2017 was van Solomun, maar de Jam & Spoon versie blijft toch de echte klassieker.

 

 

Choice – Acid Eiffel (1993)

Ook hier zien we het woord Acid terugkeren en dat is ook niet heel gek. Want als je luistert hoor je duidelijk dat ook hier de TB-303 een grote rol vertolkt. Dit acidsymfonie dat bijna een kwartier duurt is een echte Acid House classic. Het is een nummer waarbij je na 20x luisteren nog steeds nieuwe geluiden ontdekt.

Choice is een project van Laurent Garnier, o.a. bekend van ‘Men with the red face’, een andere klassieker. Hij werkte samen met Ludovic Navarre die weer bekend is onder zijn deep house alias St. Germain en Didier Delesalle, bekend als Shazz. Deze pioniers brachten de plaat uit op het vrij nieuwe Franse label FNAC. FNAC was daarmee een van de eerste en belangrijkste Franse house labels van die tijd. Navarre: “Die track gebeurde gewoon, in een spontane uitbarsting in de studio. Het is een live mix en na afloop had Shazz tranen in zijn ogen. Ik draaide Acid Eiffel de volgende dag tijdens Wake Up en na afloop begon het publiek spontaan de applaudisseren. Iets wat ze nog nooit hadden gedaan!” 

 

 

Joey Beltram – Energy Flash (1990)

Als je het over duistere techno hebt dan is wellicht het nummer ‘Energy Flash’ van Joey Beltram wat als eerste in je opkomt. Het nummer werd uitgebracht op het legendarische Belgische technolabel R&S Records in 1990 op de EP genaamd: ‘Beltram Vol 1’. Het reflecteert alles wat een technoplaat moet bezitten: 4/4 maats beat, synth stabs en donkere vocalen. Eigenlijk zou de plaat op een ander label worden uitgebracht, maar toen Beltram in Europa tourde met Derrick May bracht hij een bezoek aan het R&S hoofdkwartier. Hier liet hij een demo horen en de track werd op on the spot getekend door R&S. De rest is geschiedenis. Een echte Techno Classic.

 

 

 

The Aztec Mystic A.K.A. DJ Rolando – Jaguar (1999)

Detroit Classic van DJ Rolando in een tijd dat men dacht dat (Detroit) techno dood was. Uit het niets verscheen daar het nummer ‘Jaguar’ op het label Underground Resistance, een muziekcollectief met legendes zoals Jeff Mills, Robert Hood en Mike Banks.

DJ Rolando begon pas met produceren in 1997 nadat Mike Banks van Underground Resistance hem de kneepjes van het vak had geleerd. DJ Rolando, die zelf opgroeide in het latino zuidwesten van Detroit produceerde met veel Latijns-Amerikaanse invloeden. ‘Jaguar’ groeide in een moordend tempo uit tot een van de grootste klassiekers van zijn periode. Dj’s zoals Derrick May en Jeff Mills draaide de plaat non stop, maar ook supersterren zoals Carl Cox en Paul Oakenfold waren fans van het eerste uur.

Door dit succes wou Sony deze plaat op grote schaal uitbrengen, wat natuurlijk haaks stond op het gedachte goed van Underground Resistance. Dus toen de aanvraag werd geweigerd door het label ging Sony zelf aan de slag en kwam met een eigen trance versie van Jaguar. Dit leidde tot woede van de Underground Resistance Crew en deze riep al haar fans op om te protesteren tegen het nummer. Sony ontving veel boze reacties en besloot het nummer niet meer langer uit te brengen. (Meer achtergrondinformatie)

Jaguar is tot op de dag van vandaag de best verkochte plaat van Underground Resistance.

 

 

 

Hardrive – Deep Inside (1993)

Uitgebracht op misschien wel het bekendste houselabel van de jaren 90: Strictly Rythm is het nummer Deep Inside van Hardrive. Hardrive is een alias van ‘Little Louie Vega’. Op de EP met dezelfde titel werkte hij onder meer samen met Erick Morillo en zijn Masters At Work vriend Kenny Dope Gonzalez.

Het bijzondere van dit nummer is dat het eigenlijk zichzelf sampled. Deep Inside was eigenlijk een productie voor Barbara Tucker met Beautifull People. Dat nummer was namelijk geproduceerd door Louie Vega zelf, maar hij bracht het nummer ook zelf uit onder zijn eigen alias. De Hardrive versie is dan ook een paar maanden eerder uitgebracht dan de Barbara Tucker versie.

Het nummer is een vruchtbare bron gebleken voor tal van remixes en resamples. Vega behield de naam Hardrive nog voor een paar andere producties maar Deep Inside was de enige die de klassieker status bereikte.

 

 

Green Velvet – Flash (1995)

Green Velvet is de techno alias van Curtis Jones die ook bekend is als Cajmere voor zijn houseplaten. Daarnaast is Jones eigenaar van het label Cajual Records die een behoorlijke reputatie heeft op het gebied van house tracks. Een echte technoklassieker van Jones komt in 1995 met Flash. Dit nummer gaat over het negatieve beeld dat de mainstream had van de underground techno in de jaren 90.

Jones wordt ook wel ‘de enige man die door een technoplaat mag praten’ genoemd. Hij voorziet sommige producties dan ook van eigen vocalen zoals hij heeft gedaan bij Flash. “Good evening parents Tonight I’m gonna take you on a tour Where the bad little kiddies go” verwijst naar de (onbegrepen) underground scene.

 

Basic Channel – Quadrant Dub II (1994)

Als je Basic Channel zegt, dan zeg je Dub Techno en andersom. Mark Ernestus en Mortiz von Oswald zijn beide pioniers uit dit genre en brachten in de jaren 90 onder veel verschillende aliassen nummers uit. Mark Ernestus is ook oprichter en eigenaar van Hard Wax in Berlijn. Een legendarische platenzaak waarover we al eens eerder schreven.

Het duo debuteerde in 1992 onder de alias Maurizio en een jaar later onder Basic Channel. We hadden bijna elke release van deze twee mannen kunnen kiezen als klassieker maar Quadrant Dub II is een 20 minuten! durende reis. Een afterburner voor in de club of een heerlijke mediterende trip diep in de nacht.

 

 

Pepe Bradock – Deep Burnt

Absolute deep house classic van Julien Auger onder zijn alias Pepe Bradock. ‘Burning is de B-kant van zijn EP Burning. Auger die zijn muziekcarriere begon in diverse jazz-funk bandjes switchte later naar house en techno toen deze muziekstijlen populairder werden in frankrijk, begin jaren 90.

De jazz invloeden zijn duidelijk terug te merken in zijn producties en Deep Burnt is een plaat die elke deep house head in zijn collectie moet hebben. Voor deze plaat heeft Pepe dan ook samples gebruikt van Jazz-funk plaat ‘Little Sunflower’ van Freddie Hubbart.