Het is altijd leuk om je kennis wat bij te spijkeren over de herkomst van muziek. Er zijn dan ook ontzettend veel goede en leuke documentaires gemaakt over house, techno en trance. Dus, trek je pyjama aan, doe de gordijnen dicht en stook de verwarming hoog want het is bingewatch time! Hieronder laten we 6 interessante documentaires en films zien, en waar je deze kunt bekijken. De beste Documentaires Elektronische muziek

 

The Sound of Belgium

Dit is een documentaire van anderhalf uur uit 2012 over de opkomst van dansmuziek bij onze zuiderburen. Jozef Deville heeft maar liefst 6 jaar lang aan deze film gewerkt en neemt je mee naar de opkomst van new beat tot de legendarische houseparty’s in de Cherry Moon. In deze documentaire zie je goed de ontwikkeling die België heeft ondergaan op het gebied van muziek en wat het met het land gedaan heeft. Ook zijn er interviews met o.a. Renaat Vandepaepeliere en Joey Beltram van het zeer bekende label R&S Records. De film is o.a. te huren op YouTube voor 3,99 en is zeker de moeite waard!

Bonzai Records – The Story

We blijven nog even in België bij het legendarische label Bonzai dat vorig jaar zijn 25 jarig jubileum vierde. Het belang van dit label op ravers en dansvloeren wereldwijd was en is simpelweg verbluffend. Meerdere generaties fans zijn opgegroeid met deze tijdloze klassiekers in stijlen van trance tot progressief, of de stevigere elektronische genres zoals hardcore en techno. Van het uitbrengen van het eerste album tot het uiteindelijk uitgroeien tot een wereldwijde speler met meer dan een dozijn aan sublabels en honderden releases tot nu toe. Bonzai heeft zichzelf gemarkeerd in de definitieve geschiedenis van de dance muziek.

Ter gelegenheid van deze prestatie, en meer dan een kwart eeuw van Bonzai, heeft Red Bull Elektropedia samen met de jongens achter dit legendarische label een één uur durende documentaire gemaakt, waarin u het verhaal van het platenlabel en de wereldwijde impact ervan op het laten zien.

Can You Feel It – How Dance Music Conquered The World

Een vrij nieuwe drieluik (EP 1, 2 en 3) over de geschiedenis van house muziek in de United Kingdom. In de eerste aflevering volgen we de 4/4 beat van zijn disco-oorsprong via remixcultuur naar house, techno, acid house en de huidige EDM-explosie. Met bijdragen van disco legendes Nicky Siano en Tom Moulton, House muziek pioniers als Marshall Jefferson, Farley ‘Jackmaster’ Funk en Steve ‘Silk’ Hurley, Detroit techno uitvinders Juan Atkins, Kevin Saunderson en Derrick May en moderne DJ-supersterren zoals Pete Tong en David Guetta.

De tweede aflevering viert het ontstaan van de nachtclubs. Van Studio 54, The Loft en Paradise Garage tot Shoom, illegale raves, The Hacienda, Cream en naar de hedendaagse megaclub-merken in Las Vegas en Ibiza.

De derde aflevering gaat over de multi-miljard dollar business van moderne clubs waar grote dance-evenementen domineren en clubgangers in Las Vegas $ 50.000 kunnen betalen voor een tafel bij de dansvloer. Heeft de zakelijke danservaring de ware betekenis van het nachtleven gedood?

 

VPRO – 30 Jaar Dutch Dance

Gelukkig heeft ‘Can You Feel It’ ook een Nederlandse tegenhanger met drie afleveringen van 30 Jaar Dutch Dance. Deze serie neemt je mee naar het ontstaan van housemuziek binnen Nederland en spreekt daarbij pioniers uit het Nederlandse nachtleven zoals Eddy de Clercq en DJ Dimitri van de Amsterdamse club Roxy. Maar ook ID&T oprichter Duncan Stutterheim verteld over eerste rave-evenementen en de opkomst van Gabber. De afleveringen zitten vol met anekdotes en verhalen over de ‘avondturen’ van het Nederlands uitgaan, de partydrug XTC en zogenaamde tunnelraves. Een must watch voor elke Nederlander met passie voor elektronische muziek. Een serie die je doet verlangen naar vroegere tijden.

Documentaires Electronische muziek
Gabbers een echt Nederlands stukje cultuur

Fuse – The History of Belgiums Premier Techo Club

We zijn weer terug bij onze zuiderburen met een korte documentaire over de Fuse. Belgisch eerste en langs bestaande technoclub (1994). Met een uitstekende reputatie binnen de internationale muziek- en nachtlevenscene, heeft de club een indrukwekkende lijst van internationale dj’s op de locatie staan ​​en telt daarom nog altijd als een van de beste clubs ter wereld. De documentaire laat zien hoe het allemaal begon en het voor elkaar kreeg om de eerste moeilijke jaren te overleven en tot op heden een van de beste internationale clubs ter wereld te worden. De documentaire bevat interviews met Dave Clarke, Laurent Garnier, Chris Liebing, Charlotte de Witte en founding fathers Peter De Cuypere en Thierry Coppens. De film bevat originele archiefbeelden aangevuld met nieuwe opnamen, allemaal in een adembenemende achtbaan van snelle cuts en strakke bewerkingen.

 

Between The Beat & Origins

Korte filmpjes van maximaal 30 minuten over het leven van verschillende artiesten. Dat is ‘Between The Beat’ en ‘Origins” van Resident Advisor. Als je wat meer te weten wil komen over een bepaalde artiest zoals bijvoorbeeld Midland, zijn het echt interessante filmpjes die een inkijk geven in het leven van een DJ. Daarbij gaat het niet altijd en alleen over roem en geld, maar ook over de nadelen die het leven van een diskjockey met zich meebrengen.

 

Weet jij nog interessante documentaires of films over elektronische muziek? Laat het weten in de comments!