26 jaar na de eerste release heeft ‘In The Lab EP’ van Language een nieuwe uitgave gekregen via Few & Far Between. Met deze nieuwe herdruk uit Bristol duiken we eens dieper in de geschiedenis van deze klassieker binnen het Deep House genre.

Hoe ontstond deze EP?

Deze track zelf werd ook opgenomen in Bristol, Verenigd Koninkrijk in 1991. Dit was een uitdrukking van onze liefde voor de muziek die toen uit New York kwam geïnspireerd op van labels als Nervous and Strictly Rhythm zegt Alex Swift van Language. Hij en Mark Lewis hadden een jaar lang obsessief tweedehands spullen van Roland verzameld en hadden eindelijk een TR 909 gevonden – het kroonjuweel onder de houseproducenten. Toen ze ermee in de studio kwamen, zijn dit de beats die ermee zijn gemaakt. Het horen van beats zoals dat uit onze eigen rig kwam, was een echt hallelujah-moment. Ik denk dat we gewoon hebben gelachen, wat altijd een goed teken is.

De leden van Language spelen hun eigen geremasterde EP in ‘Idle Hands’ platenzaak in Bristol. Via Facebook.

‘In The Lab EP’ is een van de twee in totaal gemaakte EP’s onder de alias Language. Alex Swift, die tegenwoordig samenwerkt met Massive Attack en Mark Lewis zijn nooit verder gegaan met het project. Maar Lewis laat voorzichtig weten op zijn Twitter dat er wellicht in de toekomst nieuw materiaal uitgebracht gaat worden op het label uit Bristol.

Nieuw label uit Bristol

Oprichter van Few & Far Between, Sam Hall, zorgt ervoor dat de deep house classic uit 1992 het boegbeeld is van zijn nieuwe label. De heruitgave zet de toon voor de komende originele releases en verdere heruitgaven in 2018 en daarna. Remastered van originele DAT’s, uitgegraven op hun eigen zolder door de leden van Language zelf, krijgt ‘In The Lab’ een nieuw leven met een frisse persing. Swift en Lewis werkte nauw samen met Few & Far Between gedurende het hele proces.

Verbaasd door de plotselinge interesse in muziek die ze 26 jaar geleden maakten, zijn ze allebei enthousiast aan boord gesprongen voor deze heruitgave. In de vroege jaren 90 maakte Swift en Lewis, ‘In The Lab’ van geluiden gesampled uit platen die uit NYC kwamen, opgepikt in Bristol’s platenzaken. Deze gasten uit het noordwesten van de UK, fantaseerde over geluiden zoals deze in New York in 1992 zouden hebben geklonken. ‘In The Lab’ is het hoogtepunt van deze fantasieën, verfraaid met een aantal opvallende ‘UK’  brake-beats die op dat moment ook door de muziekscene van Bristol stroomden (en nog steeds zijn).

Voor die tijd is ‘In The Lab’ met stipt de best geproduceerde Deep House plaat van zijn jaar. Gemaakt door gasten die iets proberen na te doen maar in de plaats daarvan kwamen van iets dat uniek en eigen is.