Vrijwel iedereen is bekend met het nummer ‘Children’ van Robert Miles.  Het nummer groeit uit tot Robert Miles’ meest succesvolle single en is zelfs het begin van een heel nieuw genre genaamd Dream House, dat we nu beter kennen als Trance. De single verkoopt meer dan 5 miljoen exemplaren en staat op meerdere nummer een posities in verschillende landen.

 

Niet meteen een hit

Robert Miles is een Zwitsers-Italiaanse DJ die in 2017 is overleden op Ibiza aan de gevolgen van kanker. Zijn echte naam is Robert Concina en zijn bijnaam is Robert Milani. Geboren in Zwitserland vertrok hij tijdens zijn tienerjaren naar een klein plaatsje in Italië, Fagagna waar hij piano leerde spelen. In de vroege jaren 90 werkte hij in lokale clubs en op private radio stations. Met het geld dat hij hiermee verdiende kocht hij equipment waarmee hij kon gaan produceren.

Het duurde niet lang voordat hij ‘Children’ schreef, dat later een van de grootste trancetracks aller tijden zal worden, maar het succes van deze track kwam niet meteen. De plaat werd voor het eerst uitgebracht in Italië in januari 1995 als onderdeel van de EP Soundtracks op het DBX-label van Joe Vannelli, maar bleef vrij onbekend. Vanelli bracht het nummer naar een nachtclub in Miami, waar het werd gehoord door Simon Berry van het bekende trance label Platipus Records. Berry werd meteen verlieft op de track en wilde het zo snel mogelijk tekenen op zijn eigen label. In Augustus 1995 werd de track dan ook uitgebracht op Platipus en iedereen vocht om een kopie. Het nummer bereikte Gold en Platinum in meerdere landen en stond op nummer één in twaalf verschillende landen.

 

Sample

De naam van het nummer ‘Children’ bedacht Miles als een reactie op foto’s van kindsoldaten uit de Joegoslavische oorlog die zijn vader had meegebracht van een humanitaire missie in het voormalige Joegoslavië. Daarnaast was ‘Children’ bedoelt als laatste track in zijn set om ravers te kalmeren na een avond dansen en raven om zo ervoor te zorgen dat het aantal doden door auto-ongeluk te verminderen. Veel mensen waren vaak nog in ‘rave modus’ terwijl ze de auto instapte en Miles wilde dat voorkomen. Naar verluid koste het nummer £ 150 om op te nemen. Het heeft in ieder geval een stuk meer opgebracht dan dat.

Dat ‘Children een baanbrekende plaat is weten de meeste wel. Met deze plaat ontstond een heel nieuw genre dat Dream House werd genoemd. Het succes van het nummer zorgde ook voor talloze remixen en rip-offs zoals deze track en dit nummer om maar een voorbeeld te geven. Wat veel mensen niet weten is dat ‘Children’ eigenlijk ook gesampled is. De belangrijkste piano-riff waar veel mensen verliefd op werden, is in feite gesampled op een obscuur nummer uit de Russische rock met de naam “Napoi Menia Vodoi” (“Quench My Thirst”) door Garik Sukachov. Als je doorspoelt naar 1 minuut 23 is een zeer duidelijke overeenkomst te horen.

Overigens kreeg Miles toestemming om dit sample te gebruiken voor zijn track ‘Children’.

 

Maar de pianosample blijkt niet het enige stukje te zijn dat uit een ander nummer komt. Zo zijn ook de gitaarrifs uit het nummer ‘Acient Dreams’ van Patrick O’Hearn gesampled. Als je luistert naar dit nummer is het misschien nog wel duidelijker dan de pianosample. Nu waren de Italianen sowieso al berucht om het overmatig sample gedrag, maar hoe dieper we in het nummer ‘Children’ duiken, hoe minder credit we eigenlijk aan Robert Miles kunnen toeschrijven.

 

 

Om het nog erger te maken, werd Robert in 1997 blijkbaar door O’Hearn beschuldigd van  inbreuk op het auteursrecht, ofwel plagiaat. Robert had dus blijkbaar nooit toestemming om het nummer te gebruiken, waar hij dat wel had van Russische zinger Sukachov. O’Hearn eiste een schadevergoeding van meer dan 10 miljoen euro. Hoe de rechtszaak is afgelopen weet niemand. Daar is verder ook geen informatie over te vinden.

 

Ondanks dit creatief sample werk blijft ‘Children’ een van de bekendste dance tracks in de geschiedenis.