Aan het einde van de jaren tachtig stemde een jonge Rene Löwe in op de radio van West-Berlijn vanaf de muur in het oosten. Gewend aan opkomende vormen van dansmuziek uit Chicago en Detroit moest hij zijn grootmoeder naar het Westen sturen om de platen te kopen die hij hoorde (gepensioneerden mochten sinds 1964 de grens oversteken). Kort na de val van de muur ging hij werken bij Hard Wax en bracht een aantal EP’s uit die op de dag van vandaag een klassieker-status hebben bereikt

Vainqueur

Een jaar na de val van de muur bracht hij zijn eerste EP uit als Vainqueur, genaamd Lyot, dat een onaantastbare technoklassieker werd. Rond dezelfde tijd waren Löwe en collega-medewerker Hard Wax, Peter Kuschnereit, a.k.a DJ Pete, aan het dj’en en organiseerde ze feesten in een verlaten gebouw genaamd Waschhaus, waar zelfs drie van de zes live-optredens van Basic Channel hebben plaatsgevonden. Halverwege de jaren negentig hadden Löwe en de groeiende Hard Wax-crew de stijl techno met dub samengebracht en er ontstond een heel nieuw genre dat we nu als dub techno kennen. De esthetische manier waarop dit halverwege de jaren negentig gemaakt werd, is veel gekopieerd maar nooit echt geëvenaard

Chain Reaction

Hoewel Löwe een centrale plaats inneemt in een van de bepalende scènes van techno in Berlijn en daarbuiten, is hij nauwelijks een zichtbare figuur. Het heeft deels te maken met de beruchte aversie tegen zelfpromotie van Löwe en ex-collega’s als Mark Ernestus van Basic Channel. Dan is er de overschaduw van Basic Channel zelf en de absurde invloed van de Chain Reaction-familie, die Monolake, Shinichi Atobe, Pröfrock, Porter Ricks, Fluxion en Vladislav Delay huisvestte om er maar een paar te noemen. Ten slotte waren al deze artiesten min of meer op zoek naar een vergelijkbare kunstvorm – het Chain Reaction-geluid was zo vergelijkbaar dat het soms overschaduwde wat individuele artiest naar buiten bracht. Dus wat was er precies anders aan het werk van Vainqueur van de andere releases op Chain Reaction? Het is moeilijk om om daar een vinger op te leggen. Maar misschien ook verkeerd om opzoek te gaan naar vergelijkingen.

Reducties 1995-1997

De laatste release van Vainqueur dateert al weer uit 2010 toen hij plots zijn Single ‘Ranges’ verscheen na meer dan 12 jaar stilte op zijn alias Vainqueur. In 2003 verscheen nog wel een single samen met Paul St. Hilaire die op zijn beurt weer veel samenwerkte met Mark Ernestus en Moritz von Oswald als Rythm & Sound.

In mei 1995 produceerde Löwe de muziek die uiteindelijk de eerste Elevation-plaat zou worden op het meest ambitieuze label van Hard Wax, Chain Reaction. In plaats van een traditionele benadering te volgen van techno besloot hij om zich in plaats daarvan te concentreren op de sequencing van het nummer, resulterend in een episch ambient nummer dat bestaat uit individuele klanken die reizen door uitgebreide sequencing – een reis die je meeneemt op een langzame metamorfose van het geluid. Hij volgde dit album al snel met anderen, en stelde uiteindelijk zijn Chain Reaction-compilatie samen op de Elevations-cd die in 1997 verscheen Daarop stonden nog niet eerder uitgebrachte variaties van het geluid dat hij verkende op de eerste Elevation-plaat. Hoewel Löwe geen gigantisch oeuvre heeft uitgebracht, blijven zijn kenmerkende producties een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Techno.

vainqueur

Reducties 1995-1997 is een heruitgave van nummers die oorspronkelijk zijn uitgebracht op Chain Reaction over een periode van twee jaar. Een must-have voor alle dub techno fans!

Tracklist 

  • 01. Reduce 1
  • 02. Reduce 2
  • 03. Solanus (Original)
  • 04 Elevation II (Reduced)
  • 05 Antistatic I
  • 06 Antistatic II