Platen verzamelen is leuk. Er gaat niets boven het gevoel van het vinden van een plaat waar je al lang naar opzoek bent. Maar hoe herken je nu die ene goede houseplaat of echte technoknaller? In deze blog laten we praktische tips zien, hoe je sneller een goede en misschien wel zeldzame plaat herkent.

 

Herkennen van labels

Kennis is macht. Zo ook bij het verzamelen van platen. Bekijk je huidige collectie eens en besteed aandacht aan de labels. Vind je een bepaalde plaat in je collectie goed? Kijk dan eens op welk label het is uitgebracht. Zo vond ik in het begin van mijn verzamelperiode bijvoorbeeld deze plaat op ‘Underground Music Movemenet’ (UMM) in de eurobak. Geen bijzonder zeldzame plaat, maar wel een sound die ik tof vond. Vanaf nu pikte ik elke UMM release eruit, en twee maanden later had ik beet en trok ik een net exemplaar van deze release eruit voor slechts 3 euro. Geen slechte deal lijkt me zo.

Nadat ik die geweldige deep house plaat van ‘The Anixus’ in mijn bezit had ging ik op Discogs de hele catalogus van UMM onderzoeken. Hierbij ontdekte ik een aantal platen die ik nog meer leuk vond en onthield namen van deze producers. zodat ik ze herken als ze ook op andere labels muziek uitbrengen.

Herkennen van namen

Het herkennen van namen is dan ook een goede truc om mooie parels te vinden. Vaak heeft een producer meerder aliassen of verbasteringen van zijn naam. Kijk dan ook verder dan de artiesten naam, maar check ook de ‘Written-by’ naam en ‘Executive Producer’. Zoals je ziet op het plaatje hieronder is de artiestennaam ‘Matrix’. Dat zegt mij in principe niks en onder deze alias is er ook maar slechts één plaat uitgebracht. Wat me dan wel weer opvalt, is de naam die in het klein staat, namelijk Kerri Chandler. Een zeer bekende houseproducer uit Amerika. Iets verder kijken dan de artiestennaam kan dus lonen.

Kerri Chandler
Goed kijken welke namen er nog meer opstaan.

Zoek waar je het minst verwacht

Persoonlijk heb ik de meest zeldzame en beste platen uit de eurobakken gevist. Zeker op het gebied van house en techno zijn er veel leuke deals te scoren in deze bakken. De gemiddelde platenwinkels worden overspoelt met rock, funk, soul en pop  platen. House en techno zijn daarbij een ondergeschoven kindje. Vaak ook bij gebrek aan kennis van de eigenaar worden deze platen in een hoekje weggemoffeld of staan ze tussen de disco-maxi’s. Neem gewoon eens een willekeurige stapel mee naar de luisterhoek en kijk of de sound je aanspreekt. Zo ja? Mooi meenemen.

Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Door het gebrek aan kennis wordt er zomaar een tientje voor een plaat gevraagd die op Discogs voor gemiddeld 2 euro gaat. Check dus altijd even wat je nu daadwerkelijk koopt.

De ‘stijl’ van een plaat

Vaak kun je aan de stijl van een plaat al zien om wat voor soort muziek het gaat en uit welke periode die komt. Als je dit weet kan je dat veel tijd besparen als je door tientallen bakken met maxi’s speurt waarin alle stijlen zijn vertegenwoordigt. Ik heb even snel een willekeurige greep gedaan uit mijn eigen collectie. De vier linker onderstaande platen zijn direct te herkennen als ’90 house/deep house. Kijk bijvoorbeeld naar het lettertype en de illustraties. Daarnaast staat er natuurlijk ook vaak een jaartal op de plaat zelf. De rechter vier platen zijn typisch techno. Vaak wat duister en donkerder van aard. Zo heeft iedere muzieksoort vaak een eigen visuele stijl. Trance heeft bijvoorbeeld vaak een space-thema en discoplaten zijn vaak kleurrijk en minimalistisch.

Dit geld overigens niet voor elke plaat, maar geeft je wel een houvast naar welke ‘stijl’ je moet zoeken als je voor een gigantische stapel staat.

Vinyl
Deze platen schreeuwen 90’s house
Deze platen zijn wat ‘donkerder ‘van aard

 

Afstruinen van Discogs & Platenzaken

Zoals al eerder vermeld: Kennis is macht. Ik struin soms uren Discogs af om een totale catalogus uit te pluizen van een bepaald label, of alle releases van een artiest te beluisteren die ik gaaf vind. Zo kom ik heel veel nieuwe muziek tegen die ik graag in mijn collectie wil toevoegen. Maar ook door het online aanbod van lokale winkels te zoeken kom je soms aardige platen tegen. Laat je ook adviseren door medewerkers van een platenzaak. Die zijn immers de hele dag met muziek bezig en kunnen vast en zeker een goede suggestie doen over platen die ze verkopen. En als laatst: Ga erop uit! Bezoek beurzen en winkels en ontdek en vind die ene parel!

 

PS: Wat is jouw zeldzaamste plaat? Of welke goede plaat heb jij in de eurobak gevonden? Laat het weten in de reacties!